Nedläggning av Nationernas Hus…

Ja, så är det… Om inte trenden bryts. Du som jobbar på NH tänker säkert inte så mycket på Nationerna, du vet att de finns, men till vilken nytta? Vad har de gjort dig? Jag kan meddela att de få Nationsmänniskor som finns kvar gör så gott de kan.

Nationerna har det ordentligt svårt nu när de förlorat en av de viktigaste medlen mot framgång… Nämligen DIG. Du. Och de flesta andra arbetarna på NH.

Bilden nedan visar antalet Nationer sedan 1995.

Jag vill utan tvekan påstå att graferna för intäkterna på NH, antalet stammisar och antalet arbetare följer samma trend.

Jag vet inte hur det är med er, men jag tycker inte detta ser särskilt ljust ut för Nationerna. När jag säger att

I Nationernas Förbunds stadgar står det att organisationen måste läggas ner vid ett nationsantal lägre än 3

blir det inte särskilt mycket bättre. Det du som arbetare tänker då är:

Det gör väl inget om Nationerna och Nationernas Förbund lägger ner? De existerar ju knappt ändå.

Faktum är att det gör det. Inga Nationer –> Inget NF –> Ingen ekonomi då det ledande organet lägger ner –> Inget NH.

Nationerna tappar medlemmar och NH har det trögt med personalrekrytering. De senaste åren har trenden gått åt samma håll, och det är dags att agera innan allt måste lägga ner. “Planeringsmötet för nationernas framtid” som hölls förra veckan är ett tecken på att något måste ändras. Linköpings Nationer har hamnat i en liknande situation. Läs denna PowerPoint för mer info om detta, det står en del intressanta saker om Umeå i den också.

Jag har hört ett rykte om att en nyfiken student frågat personalen på Nationernas Hus om hur man blir Nationsmedlem; svaret blev “ingen aning”. Var är vi på väg egentligen?

Mitt ändringsförslag är enkelt. Gör alla bargrupper till Nationer eller utskott till Nationer, det vinner alla parter på.

 • “Nationernas Hus” gör skäl för sitt namn
 • Fler Nationsmedlemmar ger fler stamkunder på NH
 • Gemensam PR, nationerna har större anledning att berätta om NH för medlemmarna och vice versa
 • Gemensamt ansikte utåt – bra för alla organisationer
 • Jobba ihop i barlag ger stark “laganda” – något som nationerna tappat på senare tid (?)
 • Mer balanserad arbetsfördelning – NH-styret tar endast hand om huset som det var menat (?)
 • Extra arbetsstyrka från Nationsmedlemmarna
 • Fler som “ramlar” från nationerna till barlagen och vice versa
 • NH behöver Nationerna – utan dem måste NH lägga ner enligt stadgarna.
 • Nationerna behöver NH – för att rekrytera medlemmar, göra PR, samt att ha en naturlig plats att vara på för aktiviteter
 • Utan Nationer blir NH en vanlig pub där endast kårmedlemmar kommer in… Hörde jag kårhus?
 • Lagandan finns redan i teamen – “SÅS!!!” eller “Nacho” – de hade kunnat varit högrekryterande Nationer med säkert hundratals medlemmar.
 • Barlagen (nationerna) har egen kassa och egna aktiviteter. Viljan och kraften att styra upp aktiviteter finns redan i teamen – pulkaracet och forsränningen är tydliga tecken på detta.

För ett antal år sedan drevs NH av Nationerna. Merparten av alla som jobbade på NH var aktiva medlemmar i någon Nation. Antalet Nationer höll sig över 10 (idag har vi 3), medlemsantalet var högt med stor andel aktiva medlemmar.

Varje Nation hade en eller flera “klubbansvariga” som såg till att en del av medlemmarna gick och jobbade på nationens pass. Under dessa pass hade arbetarna respektive nations tröja på sig, gjorde PR för nationen och lärde känna varandra på samma gång för att bilda en stark laganda.

Pengarna som man fick i dricks gick till nationskassan och kunde någon annan gång läggas på nationsaktiviteter och PR. Eftersom en Nation har en egen ekonomiansvarig, ekonomi och representant på Presidiemötet så kunde man enkelt också söka pengar från Nationernas Förbund om det skulle behövas.

NH-styrelsen hade en uppgift, att sköta “huset”. Nationerna skötte personalrekrytering och så vidare genom sina aktiviteter. Det gjorde förmodligen arbetsbelastningen mer balanserad. Ordet “Personalvård”, som det så fint kallas idag, fanns inte förr då Nationerna var barlagen och hade egna uppstyrda aktiviteter.

Eftersom Nationen hade en stor grupp sociala människor, nationsmedlemmar, som helt frivilligt ville jobba på NH för det sociala var det inga problem att skaffa en arbetsstyrka för kvällen. Såg man att någon jobbade för mycket försökte man få nya Nationsmedlemmar, som det fanns gott om, att jobba.

Under denna tid gjorde varje Nation PR för både Nationernas Hus och Nationen själv, eftersom det i stort sett var samma sak. Medlemmar som gick med i Nationen hade stor sannolikhet att jobba ett pass på NH och en person som ramlade in och jobbade ett pass på NH hade en stor sannolikhet att bli Nationsmedlem. “Nationernas Hus” var ett självklart uttryck.

Du som vill veta mer om hur Nationerna fungerade förut kan t.ex. läsa GHaDden, tidningen som GH-Dala Nation gav ut förr. Många av numren finns på Internet; se dokumentsidan på GHD’s hemsida.

De senaste åren har fler och fler blivit NH-arbetare utan aktiv koppling till Nationerna. Faktum är att

Aktiva Nationsmedlemmar är idag en minoritet på NH.

NH och Nationerna gör PR för sig vilket kostar mer pengar och ger sämre resultat. Ett gemensamt ansikte skulle ge bättre PR.
Bargrupperna som jobbar och känner att de vill göra saker tillsammans får det svårt eftersom pengarna för ändamålet ligger hos NF. Bargrupperna har ingen naturlig plats i strukturen och får det därför svårt. För att de ska kunna söka pengar till sina aktiviteter måste de gå via NH-styrelsen som sedan går till Presidiemötet. Det kanske känns bekant att bargrupperna inte har rösträtt på Presidiemötena. Det hade varit mer naturligt om Bargruppen hade varit en Nation, då hade de kunnat gå direkt till Presidiet och NF.

Vems fel det var att det blivit såhär? Båda parter har bidragit på något sätt. Nationerna vill koncentrera sig mer på sitt och NH på sitt, det är inte så konstigt att vi glidit isär. En bidragande faktor är kanske att NF/NH inte har någon självklar ideologi (kanske den står i stadgarna, men vem har koll då?). Det som spelar roll är dock resultatet – som vi måste bättra.

Som gamling är det lätt att säga att “det var bättre förr”. Jag hoppas dock att NF, NH och arbetarna förstår vad jag menar och inser att samarbete är (den enda?) vägen till en lyckad fortsättning i vår organisation. Jag hoppas också att de inser möjligheterna i att ha ett Nationsdrivet NH.

Det jag är rädd för är generationsskiftet. När jag och de få andra som tycker som jag försvinner – vem kommer då propsa på Nationernas återkomst? Ingen. Framtiden för Nationerna kommer att styras av den nya generationen som för nuvarande jobbar på NH.

Anledningen varför jag skriver detta är att jag har en väldigt stark kärlek till Nationerna. Nationerna var en språngbräda ut i det sociala studentlivet. Med Nationerna har jag rest till platser jag aldrig skulle ha rest till annars. Jag skulle för tusan inte vara ihop med min nuvarande flickvän om inte det hade varit för Nationerna. Om Nationerna skulle läggas ner idag skulle jag gråta en skvätt inombords. Faktum är att jag redan gör det…

Nationernas hur är inte Nationernas längre.

Checklista för att vända trenden:

 • Låt varje barlag ansluta sig till (som klubbutskott) eller starta upp en en egen Nation.
 • Låt peppade folk även utanför NH starta upp Nationer.
 • Rekrytera en skara medlemmar.
 • Ta medlemspengarna och sjujäkla kul tillsammans med Era medlemmar.

Redan efter en termin kommer skillnaden att synas – mer intäkter på NH och fler som jobbar. Stadgar finns sedan tidigare så nästan inget pappersarbete behövs. NF ger nya Nationer 4.000 kronor i startkapital så det är bara att köra igång.

Varför jag inte gör det själv? JAG GÖR DET REDAN MEN INGEN FATTAR POÄNGEN. Har redan gått till NF med förslaget men självklart vill de lyssna på alla parter, och den “största parten” är ju NH – som varken vet hur nationer funkar eller har tid att engagera sig.

Sist – men inte minst – definitionen för en Nation. Följande text är en fri sammanslagning av text från Finlandssvenska Nationens hemsida och GH-Dalas.

En Nation är en religiöst och politiskt obunden idéell studentförening. Syftet är att knyta samman och skapa nätverk mellan studenter över fakultetsgränserna. Nationerna driver dessutom Nationernas Hus på campus. Du går med i en nation för att lära känna nya människor, sporta, ha roligt och/eller för att gå in gratis på NH.
Alla nationer har anknytning till en viss del av Sverige och anpassar en del av sina aktiviteter därefter. Skånes Nation har till exempel gåsamiddag, GH-Dala har Brända Bockens Gasque. Många nationer samarbetar för att få så trevliga tillställningar som möjligt samt bjuder ofta in varandra till olika evenemang.

Jag minns den dagen jag själv blev rekryterad till GHD. Jag träffade Björn Wegner (som var helt främmande för mig just då) i närheten av fontänen på Campus. Han tyckte jag skulle gå med i Nationen eftersom jag kom från Hälsingland och kanske kunde träffa någon hemifrån i och med nationsaktiviteterna. Argumentet att man fick gratis inträde på NH gjorde saken klar.
Efter denna dag var Nationen iallafall vad jag gjorde på fritiden efter studierna var klara för dagen. Oftast iallafall. En vanlig vecka kunde bestå av innebandy, syjunta, onsdagsbuffé, möte, jobb på NH samt någon fest. Allt ordnades av Nationerna såklart.

Ge gärna kommentarer – kommentarer på facebook ger spridning av informationen och kommentarer i fältet här nedan gör informationen mer samlad. Skriv därför helst på båda ställena.

Och kom på planeringsmötet om du tyckte detta inlägg var intressant! Tisdagen den 3:e maj klockan 17 på NH.

Tack för mig.