Lycka till, höstens Nationer!

Till hösten kommer det hända en massa saker på Nationernas Hus och inom Nationslivet. Ett par nedlagda nationer kommer startas upp och barlagen på NH kommer inte längre vara barlag – en grupp människor som jobbar på NH kommer istället att vara representanter för en Nation.

Som gamling (sedan 2006) tänkte jag bidra med några tips till de nya Nationerna, men även de nationer som funnits sen tidigare kan läsa och dra nytta av detta.

Satsa på mångfald!

Början av hösten är ALLTID den tiden då Nationerna rekryterar flest medlemmar. Satsa på fester och event som alla kan vara med på och som inte kostar så mycket för den enskilda medlemmen. Det är viktigare att dra med folk i början än att få in pengar till kassan. Att be medlemmarna ta med sina vänner (som inte är medlemmar) är också väldigt effektiv rekrytering.

Våga synas!

Målet med höstens början är att lära alla nyblivna studenter vad en Nation är för något – oavsett om de går med i Nationen eller ej. Var påhittig och ta vara på alla möjligheter att synas inför “nollorna”. Delta i nollningsevent, sätt upp affischer eller bjud på kaffe i nåt fik!

Ditt liv är ett Nationsevent!

Okej, det var lite överdrivet. Men kanske du inser en dag att de flesta du umgåtts med under studietiden och gjort de konstigaste sakerna med har träffat dig genom Nationen. Så har det varit för mig iallafall, utan tvekan. Satsa därför på Nationslivet. Gör din hemmafest till ett Nationsevent. Vill du börja träna – ta tag i Nationssporten. Vill du se en film, skriv i medlemsmailet att Nationen går på bio.

Ha koll på vad en Nation har rätt till!

Behövs pengar eller PR-material, gå till Nationernas Förbund (Presidiemötet). Affischer kan du trycka upp själv helt gratis via Umeå Studentkår – fråga NF om vår kod till färgkopiatorn.
Varje 1Q ska ha en nyckel till NH – hör med NH-styret. Kan vara riktigt nice med nyckel om man vill ha spel/filmkväll för Nationen.

Håll på traditionerna!

Det viktigaste en Nation har är dess traditioner. Nu har Nationerna i Umeå bara funnits i ~20 år men ändå. Alla Nationer har nåt de står för, och ofta ett event som varje styrelsemedlem vet att det SKA hända någon gång under året. Släpp inte det som finns utan uppmuntra hellre. En nystartad Nation kan hämta inspiration i Bunkern bland gamla dokument.

Låt inte tekniken sinka er – dra nytta av den istället!

Vi vet alla att det är krångligt med protokoll och dagordningar, att renskriva anteckningar och så vidare. Och sen ska ju allt sparas nånstans där framtida styrelser kan läsa det. Ack, ack, vad detta är jobbigt. Eller?
GH-Dala har under flera år använt Google Docs för att hantera alla dokument (tack till Ola Andersson som införde detta). Idag har åtminstone en i styrelsen med sig bärbar dator, skriver protokollet direkt in i ett Google-Dokument som automatiskt sparas och finns tillgängligt för alla i styrelsen (och framtida styrelser) via nätet. Byt till Google Docs idag om ni vill spara tid och slippa krångel i styrelsearbetet.
Ett annat tips är WordPress för Android eller WordPress för iOS om ni har en WordPress-webbplats. Ta ett foto med mobilen då ni är ute och härjar på ett Nationsevent, tryck “Dela” och sedan kan du ladda upp fotot till webbsidan. Kan inte bli mycket smidigare.

Du ska lämna över imorgon!

Nej – det stämmer ju inte, tänker du som sitter i styrelsen. Byte av styrelse sker typ en gång per år så du behöver inte oroa dig ännu. Men om du har samma inställning som rubriken menar så kommer många saker gå mycket smidigare (framför allt själva överlämningen). Att hitta en student som kan fylla upp din post efter dig kan faktiskt ta längre tid än en termin. Granska därför varje ny medlem du rekryterar och ställ dig frågan “Är detta styrelsematerial?”.
Jag går tillbaka till tekniken en sväng. Att lämna över tekniska saker (hemsideansvar, digitalkamera etc) en gång per termin är för det mesta jobbigt. Skippa därför det jobbiga. När styrelsen köper in en kamera – välj den kameran som är lättast att förstå sig på. Ska ni byta webbansvarig – då är det bra om hemsidan är lätt att fixa med (t.ex. WordPress som nästan alla använt förut). Sammanfattat: Försök göra överlämningen till nästa styrelse så enkel som möjligt, oavsett vad det handlar om.

Ha nu en askul höst,
önskar en gammal Nationsräv

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*