OK, snabb recap för de som inte är insatta: Allt folk på Nationernas Hus jobbade från början mot samma sak, fler medlemmar, mer ideell personal och stammisar. Nu finns “NH-folk” och “Nationare”. Båda parter har lite olika uppfattningar om hur saker ska skötas inom den gemensamma föreningen. Läs mer i [mitt förra inlägg om samma ämne].
I måndags gick jag på Presidiemöte. Gick därifrån med många nya funderingar om det nya Nationslivet och varför den negativa trenden håller i sig.
Ett förslag på mötet var att
Skapa ett nytt slags medlemskort för folk som vill komma in gratis på Nationernas Hus men inte engagera sig i Nationerna. På så sätt skulle ju NH kunna dra in ännu mer pengar på garderobsavgifter, samtidigt som få fler skulle bli medlemmar (eftersom man skipper engagera sig).
Jag förstår inte hur diskussionen ens kom upp på mötet. Det verkar som folk inte förstår att Nationerna är på pass centralt i verksamheten. Det är något som har gått riktigt riktigt fel någonstans.
NH pratar om att de vill ha stamkunder men förbiser helt Nationsmedlemskap eftersom pengarna då inte hamnar hos dem. Lösningen blir då att sälja ett slags “NH-kort” där pengarna går direkt till NH.
Denna strategi är dock inte så långsiktig… Hur ska de engagera medlemmarna för att få dem att komma åter? Skicka ut medlemsmail? Ordna aktiviteter (personalvård) för dem? Ska de styra upp medlemsmail och personalvård behövs nog en ny styrelse för det! Det är ganska mycket jobb bakom. I got news for you: Nationerna har gjort det sedan 1990.
Varför är det så viktigt att NH får in sina garderobspengar? Är inte vi ideella? Är Nationerna och NH inte delar av samma förening?
Jag tror vi måste gå back to the basics för att förstå allas roller i Nationernas Förbund, hur det var tänkt från början. Här kommer en skiss på hur uppstartsrapporten hade kunnat se ut 1990. Väldigt förenklad för att passa i bloggformat förstås.
Uppstart av Nationernas Hus, en ideell studentpub på Campus i Umeå
Mål och syfte
Skapa en pub på Campus för studenter, med låga priser och bra sammanhållning mellan studenterna. Det är viktigt att krogen kan “gå runt” ett långt tag framöver.
Budget/tillgångar
- Startkapital X
- Ett antal intresserade studenter från olika ställen i Sverige
- Lokal på campus
Metod
Vilka grupperingar behövs?
För att skapa en krog på campus behövs
- ideellt jobbande personal,
- en grupp personer som sköter om huset,
- ett antal personer som ansvarar för att skapa stämning och en känsla av tillhörighet bland personal och gäster, som kommer leda till fler stamkunder och ny personal.
Organisation
Hela organisationen kommer ha ett styrande administrativt organ som kallas Nationernas Förbund. NF ansvarar för hela organisationens ekonomi och fungerar som ett samarbetsorgan för underliggande grupper.
Personalen delas upp i mindre grupper av studenter som har schemalagda arbetstillfällen. Dessa kallas Nationer. Nationerna är egna ideella föreningar som själva ansvarar för att rekrytera medlemmar och ny personal. För att grupperna ska bli mer unika, ha ett eget tema och för att medlemmarna ska känna tillhörighet kommer varje Nation vara kopplad till ett geografiskt område i Sverige, t.ex. Norrland, Sydsverige etc.
Nationerna ansvarar själva för kommunikation med sina medlemmar och styr upp aktiviteter för dem enligt behag. Priset för medlemskap i en Nation bör bestämmas av NF och ska vara samma för alla Nationer.
Eftersom skötandet av “huset” är ganska omgripande och ett eget område kommer en egen styrelse att sköta detta. Denna styrelse kallas Nationernas Hus styrelse.
NH-styrelsen och Nationerna är medlemmar i Nationernas Förbund och äger en röst var på det övergripande mötet som kallas Presidie.
Resultat
Resultatet blev en fullt fungerande pub på Campus.
13 Nationer skapades:
- Finlands nation Umeå – Uumajan Suomalainen Osakunta
- Finlandssvenska nationen
- Gästrike Hälsinge Dala nation
- Jämtlands nation
- Skånes nation
- Stockholms nation
- Sydswaenska nationen
- Wermland-Dalslands nation
- Wästgöta Bohus nation
- Yttre rymdens nation
- Ångermanlands nation
- Övre Norrlands nation
Notera: Yttre Rymdens Nation är inte medlem i Nationernas Förbund. Grundarna blev inspirerade av Nationernas sammanhållning och kulturella aktiviteter och startade därför YRN.
Varje Nation har hundratals medlemmar och för medlemsavgifterna styr Nationerna upp aktiviteter som innebandy, sittningar, filmvisning och gratis medlemslunch. Några av Nationerna har även en egen medlemstidning som trycks upp flera gånger per år.
Diskussion
Att engagera studenter med hjälp av deras egna intresseområden (sport och fest) är ett riktigt bra koncept för att locka in dem i föreningar.
Att ha en förening för nästan alla geografiska områden i Sverige gör att nya medlemmar kan känna tillhörighet och kan ge mer kraft för kulturella aktiviteter än annars.
En plats i Sverige som tema är tidlöst och kan fungera i tiotals eller till och med hundratalas år in i framtiden.
—– Okey, här slutar “rapporten”. —–
Det var faktiskt såhär det började. Eller åtminstone väldigt likt.
Jag var med när Nationerna hade massor av medlemmar och inte hade problem alls att skaffa personal till NH. Jag vet att det fungerade, för jag såg det framför mina egna ögon. Alla brann för och var stolt över sin Nation, i någon grad iallafall.
De som brann mest för Nationen blev Qurator. När Quratorn suttit ett år var det vanligt att denne slutade och satte sig i Nationernas Förbunds styrelse. På den nivån kunde han/hon bidra med sina erfarenheter från Nationslivet och samtidigt hjälpa Nationerna ännu längre framåt.
Jag tänkte här knyta ihop säcken men först ett konkret exempel.
Enligt modellen jag beskrivit kan vi berätta en liten saga om studenten Kalle. Kalle är från Jämtland och gillar löpning. En onsdag träffar han en representant från Jämtlands Nation i Lindellhallen i Samhällsvetarhuset. Representanten kommer från grannstaden till Kalles hemstad, vilket båda tycker är kul. Kalle går med i Nationen, kanske finns det fler trevliga personer hemifrån att träffa. Två plus är också att man kommer in gratis på Nationernas Hus, samt att Nationen ordnar innebandy på Ålidhem.
Kalle spelar innebandy med Nationerna en kväll. De har turnering, Jämtlands mot Övre Norrland. Kalle kämpar hårt och bidrar till Jämtlands vinst. Jippi! Kalle blir vän med fler från Jämtlands och bestämmer att de ska gå på sittning med Nationen någon gång framöver, som han också går på.
Senare blir Kalle med i styrelsen och styr upp regelbundla löpningsrundor med Nationen där han träffar ännu fler kompisar. Kalle jobbar också några pass på Nationernas Hus, för att hjälpa Nationen men mest för att socialisera med sina Jämtlandskompisar.
En fråga… Var passar NH-kort in någonstans med ovanstående resonemang? Personligen tror jag att det skulle leda till färre medlemmar i Nationerna => färre Nationer => nedläggning.
Tack på förhand för kommentarer.
EDIT: Här är några rader jag ville få med från facebook:
[…] Bra inlägg, allihopa. Jag håller med er alla på något plan. Men vi måste komma ihåg att vi alla är NH-arbetare och Nationsmedlemmar… Samtidigt. Det är iallafall så det var tänkt från början. Eller; det var så när NH gick som bäst. Att vi separerat till NH och Nationer är något vi borde lära oss av med…
Nationerna sliter med att rekrytera medlemmar, och har glömt bort att det är via NH man bygger upp bästa teamkänslan inom Nationen och rekryterar flest medlemmar.
Icke-nationsmedlemmar jobbar på NH och försöker hitta stammisar och ny personal, fast inte genom Nationerna och Nationsmedlemskap. Jag kan tänka mig att det också är väldigt slitsamt.
SSN har visat med sitt stora antal medlemmar att rekrytering på NH är riktigt framgångsrikt.
Alla Nationer har visat att Nationsmedlemskap genererar stammisar. Hur många “Nationare” har inte varit på NH minst ett tiotal gånger?
Det optimala vore om vi alla började jobba likadant, med NH-jobb, rekrytering och PR. Samt slutade prata om oss som två parter.
//Steffe
EDIT2:
jag är helt övertygad om att för att kunna driva en studentpub på campus med ideell personal, så _måste_ man ha en organisation i ryggen som medlemmarna står bakom och stödjer
en studentpub är ingen gemensam nämnare, men däremot en kår, sektion eller en nation
– Anonym