Fausts 20-årsjubileum

I helgen firades 20-årsdagen för F-sektionens festeri Faust. Det blev en kul helg, och många gamlingar kom till Umeå för att fira tillsammans med de nuvarande studenterna, Gamling style.

Själv tyckte jag det bästa var att få fira med de närmsta vännerna. Schneigel-kollektivet, Pelikan, och till och med Stitches tog sig till Umeå.

En video säger mer än tusen bilder.

20121208_170218

Autocomplete som lever sitt eget liv

Sedan jag bytte till SwiftKey-tangentbordet på min telefon har jag haft goda skratt åt dess autokompletteringsfunktion. Appen föreslår nästa ord beroende på vad du skrivit tidigare. Men jag har märkt att den kan “prata för sig själv” om man om och om igen godkänner föreslaget nästa ord.
Du kan själv testa genom att trycka på mellanslagstangenten några gånger och se en mening byggas upp. Det kan bli riktigt kul!

Jag har inte fått in några utbildningar eller kurser i navigation i en vecka.

Här handlar det tydligen om navigeringskurser. Väldigt out of context då bara!

Under tiden som jag inte har någon som har en liten stund. Sen är det bara att börja med att jag inte har någon som har en liten stund.

Någon känner sig ensam och har brist på tid? Haha.

Helgen har varit på en gång i veckan. Jag har inte fått något svar. Jag har inte skrivit någon presentation. I morgon ska jag göra. Jag har inte funderat på att jag inte har någon som har en liten stund.

Låter som någon ligger efter i planeringen och mår dåligt. Usch.

Det är lite kallt. Men det är ju inte så mycket.

Håller med; mängden kyla är liten.

Låter som en bra dag. Jag har inte fått något svar. Jag har inte fått något svar. Jag har inte fått något svar. Jag har inte fått något svar.

Denna hade kunnat fortsätta i all evighet. Eko?

Öl. I am a beautiful person.

Precis såhär tänker jag då jag dricker öl. Det skulle kunna bli en slogan för en ny ölsort. Eller annan produkt. Smink? “L’Oreal – I am a beautiful person.”

It is a good idea to have a great day.

Skulle kunna bli en bra refräng till en dålig låt. Faktiskt så påminner den lite om Good Time.

The only thing that I have a good idea to have a great day.

Svårtydd mening det här. Det enda man har är en ide om hur man har en bra dag? Oavsett så tror jag det är positivt.

I am a better way to get the best way to get the best way to get the best way to get the best way.

Jag är ett bättre sätt att finna ett bättre sätt? Lol.

Det finns nog med alkohol på campus. Pungspark att skänka bort.

Håller med om det första, men varför detta våld mot genitalier?

Frågor, and I like it. Pöl, and I like it.

Det finns ingen tvivel att den här personen gillar frågor och vattenpussar.

Nu var det slut på de roliga meningarna. Vad får ni när ni trycker fram random meningar på detta sättet?

Badhus + bakterier = sant?

image

Allt för många gånger har jag vaknat dagen efter vistelse på badhuset med känningar i halsen. Ett par gånger har det också lett till ordentlig förkylning. Nu i torsdags badade jag i en dryg timme, samt njöt av bastu en stund. I fredags fick jag feber och den gav sig inte förrän idag (söndag).

Är badhus fulla av bakterier och virus? Ska man då bada oftare för att få starkare immunförsvar? Internet verkar inte ha tydliga svar men jag kommer iallafall ta det lugnt med badandet ett tag.

NH återuppfinner Nationerna

Nationernas Hus får mindre gäster. Nationerna går utför. Båda parter behöver storskalig rekrytering och PR för att fortsätta fungera.

Är du också från <insert hemort>?

Idag gör parterna detta var för sig. På den gamla goda tiden hade NH 13 olika PR-utskott som kallades Nationer. De gjorde i och för sig bara PR och rekrytering för egen del, men risken var nära 100% att den nyrekryterade medlemmen ändå hamnade på NH i slutändan, antingen som sittningsdeltagare, stamgäst eller arbetare. Det fiffiga var att en nyrekryterad gick med på grund av eget intresse och känslan av tillhörighet. Medlemmen betalade till och med för sitt medlemskap!

Hej, vill du arbeta?

Idag pratar man på NH endast om hur man ska få folk att jobba. Inga steg däremellan, bara jobba. Och fler gäster, hur fixar vi dem? Man äskar pengar från Nationernas Förbund för att fixa personalaktiviteter, och “går runt i klasser” för att hitta nya arbetare. Man skaffar egna kort som ger förmåner på huset. Snart gör man säkert gruppen som utför detta till en egen förening, och violà, en Nation är uppfunnen på nytt.

Det fundamentala som saknas i den nya approachen är den gemensamma nämnaren. Förr blev man involverad i NH/Nationerna på grund av hemorten. Jag minns själv hur jag blev rekryterad. Klart man ska gå med i Nationen som representerar Hälsingland, tänkte jag. Idag är det mer rakt på sak: “Hej, vill du jobba?”.

Är det så konstigt att fler blev involverade förr?

 • 13 pr-utskott är fler än en NH-styrelse
 • “Är du också från <insert hemort>?” känns mer välkomnande än “Vill du arbeta ideellt?”

Cred till Umeås nationer idag som kämpar för ett fortsatt Nationsliv.

Så tankar du film och musik lagligt

Nyligen fick jag reda på att en viss person fick ett mail från ett visst filmbolag om att hen laddat ned en av deras filmer olagligt. Vad straffet blev vet jag inte, men jag vet nu att detta är något som skulle kunna hända vem som helst av oss. De nya reglerna för internetleverantörer gör det fullt möjligt för mediabolagen att kolla upp vad du piratar.

I och med den här otäcka händelsen så tänkte jag tipsa er som piratar hur man både enkelt och billigt kan se film och lyssna på musik lagligt. Behovet från dagens mediakonsumenter är enkelt. De vill

 • lyssna på musik och se på film
 • använda olika sorters manicker (dator, tv, mobil)
 • helst gratis
 • med hög kvalitet.

Följande tjänster erbjuder detta.

Voddler

Voddler är en VOD-tjänst (video on demand) som gör att du enkelt kan hyra eller köpa film/serier/dokumentärer till din dator eller mobil. De flesta titlarna kostar mellan 0 och 37 kronor, utbudet är brett och kommer från de ledande filmbolagen.

 • Vad? Film, serier, dokumentärer
 • Plattformar? Dator (Windows), smartphone
 • Pris? Många gratis, de flesta runt 37 kronor
 • Kvalitet? HD (?)

Xbox Live

Xbox Live är en tjänst som bland annat innehåller en VOD-tjänst som heter Zune. Det fungerar i stort sett som Voddler men här betalar du istället med Microsoft Points. Priset på det du vill se är från 260 points (ca 30 kronor) och uppåt. Vill du se i HD-kvalitet (1080p) betalar du lite mer för filmen du hyr. Själv föredrar jag att se film på min Xbox eftersom denna maskin är så pass kraftfull och dedikerad för media att den levererar filmen med mycket bättre kvalitet än vad någon av mina datorer kan.

 • Vad? Film, musik
 • Plattformar? Xbox, Windows phone
 • Pris? ca 30 kr per titel och uppåt
 • Kvalitet? Upp till 1080p (~8Gb per film)

Spotify

Spotify har de flesta svenskar hört talas om. På dator kan du lyssna på musik från alla möjliga skivbolag gratis. Betalar du 49kr/mån slipper du reklamen och för 99 kan du också spela musiken i din smartphone. Spotify’s Offline Mode gör att låtarna sparas lokalt och slipper strömmas. På detta sätt kan din smartphone enkelt ersätta din gamla Mp3-spelare och ge dig mer därtill.

 • Vad? Musik
 • Plattformar? Dator, smartphone
 • Pris? 0, 49 eller 99kr per månad
 • Kvalitet? Upp till 320kbps

Hoppas detta gav lite inspiration. Lycka till!

Nyopererad

Det ser lite äckligt ut, och jag måste medge att det gör lite ont också. Vad jag gjort är att jag korrigerat mitt skelande öga. Mest för syns skull (höhö).

Det medicinska namnet för skelning är strabism och det man gör för att “bota” det är att strategiskt flytta på musklerna som styr ögat. Och det är det jag gjort idag.

Fick fasta 6h innan operationen vilket innebar hoppande av frukosten. Sen fick jag dropp och sövdes ned. Innan jag visste ordet av var allt klart. Var inte så skraj inför operationen, det är ju ett ganska litet ingrepp och kirurgen hade bra rykte när det gäller dessa typer av operationer. Alla sjukhusfolk jag träffade på vägen var trevliga också.

Blir sjukskriven 3-5 dagar och tar ögondroppar enligt doktorns råd. Får inte vistas i skitiga miljöer eller sporta våldsamma sporter. Men det ska jag väl klara av.

Just det, min balans är paj. Men det ska också ordna sig inom kort.

Tjo.

Nu kan man dejta på ICA Ålidhem <3

Personalen på ICA Supermarket Ålidhem verkar ha oändligt med uppfinningsrikedom och tid över. Nu kan man nämligen dejta när man handlar. Man tar en lapp, skriver ned sitt namn + nummer, sätter den på vagnen och ger sig ut i butiken. Ser någon snygging under denna raggarrunda som också har denna rosa lapp kan man byta.

Jag tycker ICA Ålidhem är en väldigt framåt butik. De har förutom dejtingen också ordnat lotterier och kaffeautomat som kunderna kan ta del av i affären.

Deras Facebooksida är också regelbundet uppdaterad, och om man gillar affären på Facebook kan man få rabatt på vissa varor. De har också via Facebook gjort en omröstning för att döpa sin salladsbar, lagt ut både seriösa och mindre seriösa bilder, frestat sina fans med diverse bakverk och upplyst om tävlingar.

Kort och gott, en modern och framåt butik.

Äntligen Eduroam!

Har haft problem att fått igång Eduroam till min Android, men nu lyckades jag. Här är instruktioner för hur man gör i Android 2.3.3.

 1. Starta telefonens webbläsare och gå till www.eduroam.umu.se
 2. Skapa manuellt certifikat, du behöver “UmU Eduroam rootcert” och “pkcs12”
 3. När certifikaten öppnas får du ange lösenordet som kom upp på skärmen när du skapade certifikatet (svarta rutan i bilden ovan)
 4. Slå på Wifi och försök ansluta till “eduroam”
 5. Ange inställningar för anslutningen såsom i bilden:
 6. Om telefonen ber om ett Credential Storage Password, så skriv in det. Om du inte vet vad detta är kan du ställa in ett nytt: gå till Settings > Location and Security > Clear Storage. Sedan kan du köra “Set password” i samma meny. Källa

Hoppas detta kan hjälpa någon därute. Det är ju så jobbigt att skriva in CAS-lösenordet varje gång man vill åt internet.

Se kunskapsdatabasens lösning här.

Blockschema 2.0 är live!

Att planera sin utbildning är svårt, speciellt när man har alldeles för stor valfrihet. I Umeå vet åtminstone teknologerna vad jag pratar om.

Samtidigt som man väljer kurser som ser kul ut måste man hålla reda på alla poäng man tar inom en komplicerad trädstruktur av kategorier. Det kan vara tungt, men det är nödvändigt för att få en examen i slutändan.

Lösningen jag presenterar här är en öppen studentsajt som sparar information om kurser, deras förkunskaper, poäng, och kategoriseringar och själv räknar ut dina poäng gentemot en examen. Behöver man inte räkna på poängen finns fortfarande informationen tillgänglig och man kan få mer överblick över sin utbildning. Sajten kallas Blockschema.se.

Eftersom många studentsajter är stängda för studenternas egna åsikter om utbildningar och kurser, kommer denna att vara helt öppen för sådan diskussion.

Här är några av funktionerna i Blockschema:

 • Skapande av ett eller flera personliga blockscheman
 • Kurser från hela Sverige stöds – har du pluggat i en annan stad är det OK!
 • Varje kurs har “kurstillfällen” bundna till sig
 • Om du registrerar din student-epostadress får du utökade privilegier för ditt program och skola
 • Jämför dina scheman mot vilken examen som helst
 • Kommentera på kurser, utbildningar och diskutera i forumet
 • Ladda upp filer till en kurs (gamla tentor, labbinstruktioner etc)
 • Notifikationer som håller dig uppdaterad om vad som händer med dina kurser och lärosäten
 • Hemsidans layout anpassas när du besöker den via smartphone

I nuläget är några av funktionerna inte helt implementerade ännu, men de kommer bli det inom sinom tid.

NH kvar max 2 år till?

Nationsandan tynar bort sakta men säkert i mina ögon, speciellt nu när Umeås mest framstående Nation lagt ned. Man måste agera väldigt snabbt om man vill ha ett NH kvar om ett par år.

Nedläggandet av Övre Norrlands Nation gör mig extra bekymrad. Kommer Umeås nationsliv klara smällen?
Vad jag hört måste Nationernas Förbund ha minst 3 aktiva nationer, blir det färre måste man lägga ned. Och lägger NF ned har inte Nationernas Hus någon ekonomi.
Det finns i dagsläget 4 nationer varav 2 av dem enligt mig är stabila (trots att de har ganska få medlemmar). Totalt sett en väldigt instabil situation.

Jag är hoppfull och tror att NF kan fixa en ny driven styrelse som kan ordna till det här. Men det gäller att välja personer som har vetskap om hur organisationen var tänkt från början (med Nationerna i centrum) och det dystra läget. Endast NF kan fixa det här, det är ju de som reglerar hela organisationen.

Det enda som behövs för att rädda NH är blomstrande Nationer. Så hur ska man ordna detta? Ska man be utsocknes vännationer om hjälp? Ska man ha nationsobligatorium för alla under NH’s tak? Det kanske inte ens är värt att ta striden och bara lägga ner direkt? Ge gärna dina synpunkter i kommentarsfältet nedan, eller skicka till NF’s ordförande på qm@nationerna.com.

Nationernas Förbunds stadgar kan vara relevanta och intressanta att kika på. Det finns många punkter där som jag anser inte följs längre.

Jag och Inspektor Björn Hånell bränner bock under Brända Bockens Gasque 2008. Foto: Elina Nilsson