Fausts 20-årsjubileum

I helgen firades 20-årsdagen för F-sektionens festeri Faust. Det blev en kul helg, och många gamlingar kom till Umeå för att fira tillsammans med de nuvarande studenterna, Gamling style.

Själv tyckte jag det bästa var att få fira med de närmsta vännerna. Schneigel-kollektivet, Pelikan, och till och med Stitches tog sig till Umeå.

En video säger mer än tusen bilder.

20121208_170218

NH återuppfinner Nationerna

Nationernas Hus får mindre gäster. Nationerna går utför. Båda parter behöver storskalig rekrytering och PR för att fortsätta fungera.

Är du också från ?

Idag gör parterna detta var för sig. På den gamla goda tiden hade NH 13 olika PR-utskott som kallades Nationer. De gjorde i och för sig bara PR och rekrytering för egen del, men risken var nära 100% att den nyrekryterade medlemmen ändå hamnade på NH i slutändan, antingen som sittningsdeltagare, stamgäst eller arbetare. Det fiffiga var att en nyrekryterad gick med på grund av eget intresse och känslan av tillhörighet. Medlemmen betalade till och med för sitt medlemskap!

Hej, vill du arbeta?

Idag pratar man på NH endast om hur man ska få folk att jobba. Inga steg däremellan, bara jobba. Och fler gäster, hur fixar vi dem? Man äskar pengar från Nationernas Förbund för att fixa personalaktiviteter, och “går runt i klasser” för att hitta nya arbetare. Man skaffar egna kort som ger förmåner på huset. Snart gör man säkert gruppen som utför detta till en egen förening, och violà, en Nation är uppfunnen på nytt.

Det fundamentala som saknas i den nya approachen är den gemensamma nämnaren. Förr blev man involverad i NH/Nationerna på grund av hemorten. Jag minns själv hur jag blev rekryterad. Klart man ska gå med i Nationen som representerar Hälsingland, tänkte jag. Idag är det mer rakt på sak: “Hej, vill du jobba?”.

Är det så konstigt att fler blev involverade förr?

  • 13 pr-utskott är fler än en NH-styrelse
  • “Är du också från ?” känns mer välkomnande än “Vill du arbeta ideellt?”

Cred till Umeås nationer idag som kämpar för ett fortsatt Nationsliv.

Äntligen Eduroam!

Har haft problem att fått igång Eduroam till min Android, men nu lyckades jag. Här är instruktioner för hur man gör i Android 2.3.3.

  1. Starta telefonens webbläsare och gå till www.eduroam.umu.se
  2. Skapa manuellt certifikat, du behöver “UmU Eduroam rootcert” och “pkcs12”
  3. När certifikaten öppnas får du ange lösenordet som kom upp på skärmen när du skapade certifikatet (svarta rutan i bilden ovan)
  4. Slå på Wifi och försök ansluta till “eduroam”
  5. Ange inställningar för anslutningen såsom i bilden:
  6. Om telefonen ber om ett Credential Storage Password, så skriv in det. Om du inte vet vad detta är kan du ställa in ett nytt: gå till Settings > Location and Security > Clear Storage. Sedan kan du köra “Set password” i samma meny. Källa

Hoppas detta kan hjälpa någon därute. Det är ju så jobbigt att skriva in CAS-lösenordet varje gång man vill åt internet.

Se kunskapsdatabasens lösning här.

Blockschema 2.0 är live!

Att planera sin utbildning är svårt, speciellt när man har alldeles för stor valfrihet. I Umeå vet åtminstone teknologerna vad jag pratar om.

Samtidigt som man väljer kurser som ser kul ut måste man hålla reda på alla poäng man tar inom en komplicerad trädstruktur av kategorier. Det kan vara tungt, men det är nödvändigt för att få en examen i slutändan.

Lösningen jag presenterar här är en öppen studentsajt som sparar information om kurser, deras förkunskaper, poäng, och kategoriseringar och själv räknar ut dina poäng gentemot en examen. Behöver man inte räkna på poängen finns fortfarande informationen tillgänglig och man kan få mer överblick över sin utbildning. Sajten kallas Blockschema.se.

Eftersom många studentsajter är stängda för studenternas egna åsikter om utbildningar och kurser, kommer denna att vara helt öppen för sådan diskussion.

Här är några av funktionerna i Blockschema:

  • Skapande av ett eller flera personliga blockscheman
  • Kurser från hela Sverige stöds – har du pluggat i en annan stad är det OK!
  • Varje kurs har “kurstillfällen” bundna till sig
  • Om du registrerar din student-epostadress får du utökade privilegier för ditt program och skola
  • Jämför dina scheman mot vilken examen som helst
  • Kommentera på kurser, utbildningar och diskutera i forumet
  • Ladda upp filer till en kurs (gamla tentor, labbinstruktioner etc)
  • Notifikationer som håller dig uppdaterad om vad som händer med dina kurser och lärosäten
  • Hemsidans layout anpassas när du besöker den via smartphone

I nuläget är några av funktionerna inte helt implementerade ännu, men de kommer bli det inom sinom tid.

NH kvar max 2 år till?

Nationsandan tynar bort sakta men säkert i mina ögon, speciellt nu när Umeås mest framstående Nation lagt ned. Man måste agera väldigt snabbt om man vill ha ett NH kvar om ett par år.

Nedläggandet av Övre Norrlands Nation gör mig extra bekymrad. Kommer Umeås nationsliv klara smällen?
Vad jag hört måste Nationernas Förbund ha minst 3 aktiva nationer, blir det färre måste man lägga ned. Och lägger NF ned har inte Nationernas Hus någon ekonomi.
Det finns i dagsläget 4 nationer varav 2 av dem enligt mig är stabila (trots att de har ganska få medlemmar). Totalt sett en väldigt instabil situation.

Jag är hoppfull och tror att NF kan fixa en ny driven styrelse som kan ordna till det här. Men det gäller att välja personer som har vetskap om hur organisationen var tänkt från början (med Nationerna i centrum) och det dystra läget. Endast NF kan fixa det här, det är ju de som reglerar hela organisationen.

Det enda som behövs för att rädda NH är blomstrande Nationer. Så hur ska man ordna detta? Ska man be utsocknes vännationer om hjälp? Ska man ha nationsobligatorium för alla under NH’s tak? Det kanske inte ens är värt att ta striden och bara lägga ner direkt? Ge gärna dina synpunkter i kommentarsfältet nedan, eller skicka till NF’s ordförande på .

Nationernas Förbunds stadgar kan vara relevanta och intressanta att kika på. Det finns många punkter där som jag anser inte följs längre.

Jag och Inspektor Björn Hånell bränner bock under Brända Bockens Gasque 2008. Foto: Elina Nilsson

Vila i frid, ÖNN.

“…Men hjärtat i en sann student
kan ingen tid förfrysa.
Den glädjeeld, som där han tänt,
hans hela liv skall lysa.
Det gamla skalet brustit har,
men kärnan finnes frisk dock kvar,
och vad han än må mista,
den skall dock aldrig brista.”

Idag lades Umeås starkaste studentnation ned – Övre Norrlands Nation. Det är många minnen och traditioner som följer med i deras grav, till exempel Palt- och drinkfesterna. ÖNN har så länge jag vet varit nationen med flest medlemmar och störst engagemang. Men den sista tiden gick det bara inte att engagera medlemmarna. Jag undrar vad det beror på.

ÖNN har varit en ledstjärna för de andra nationerna den senaste tiden, och jag hoppas inte detta drar med fler nationer i graven.

Jag ser detta som en väldigt stor förlust för Nationslivet i Umeå.

Vila i frid, ÖNN.

NH-kort!? Vad händer med Nationerna egentligen!?

OK, snabb recap för de som inte är insatta: Allt folk på Nationernas Hus jobbade från början mot samma sak, fler medlemmar, mer ideell personal och stammisar. Nu finns “NH-folk” och “Nationare”. Båda parter har lite olika uppfattningar om hur saker ska skötas inom den gemensamma föreningen. Läs mer i [mitt förra inlägg om samma ämne].

I måndags gick jag på Presidiemöte. Gick därifrån med många nya funderingar om det nya Nationslivet och varför den negativa trenden håller i sig.

Ett förslag på mötet var att

Skapa ett nytt slags medlemskort för folk som vill komma in gratis på Nationernas Hus men inte engagera sig i Nationerna. På så sätt skulle ju NH kunna dra in ännu mer pengar på garderobsavgifter, samtidigt som få fler skulle bli medlemmar (eftersom man skipper engagera sig).

Jag förstår inte hur diskussionen ens kom upp på mötet. Det verkar som folk inte förstår att Nationerna är på pass centralt i verksamheten. Det är något som har gått riktigt riktigt fel någonstans.

NH pratar om att de vill ha stamkunder men förbiser helt Nationsmedlemskap eftersom pengarna då inte hamnar hos dem. Lösningen blir då att sälja ett slags “NH-kort” där pengarna går direkt till NH.

Denna strategi är dock inte så långsiktig… Hur ska de engagera medlemmarna för att få dem att komma åter? Skicka ut medlemsmail? Ordna aktiviteter (personalvård) för dem? Ska de styra upp medlemsmail och personalvård behövs nog en ny styrelse för det! Det är ganska mycket jobb bakom. I got news for you: Nationerna har gjort det sedan 1990.

Varför är det så viktigt att NH får in sina garderobspengar? Är inte vi ideella? Är Nationerna och NH inte delar av samma förening?

Jag tror vi måste gå back to the basics för att förstå allas roller i Nationernas Förbund, hur det var tänkt från början. Här kommer en skiss på hur uppstartsrapporten hade kunnat se ut 1990. Väldigt förenklad för att passa i bloggformat förstås.

Uppstart av Nationernas Hus, en ideell studentpub på Campus i Umeå

Mål och syfte

Skapa en pub på Campus för studenter, med låga priser och bra sammanhållning mellan studenterna. Det är viktigt att krogen kan “gå runt” ett långt tag framöver.

Budget/tillgångar

  • Startkapital X
  • Ett antal intresserade studenter från olika ställen i Sverige
  • Lokal på campus

Metod

Vilka grupperingar behövs?

För att skapa en krog på campus behövs

  • ideellt jobbande personal,
  • en grupp personer som sköter om huset,
  • ett antal personer som ansvarar för att skapa stämning och en känsla av tillhörighet bland personal och gäster, som kommer leda till fler stamkunder och ny personal.

Organisation

Hela organisationen kommer ha ett styrande administrativt organ som kallas Nationernas Förbund. NF ansvarar för hela organisationens ekonomi och fungerar som ett samarbetsorgan för underliggande grupper.

Personalen delas upp i mindre grupper av studenter som har schemalagda arbetstillfällen. Dessa kallas Nationer. Nationerna är egna ideella föreningar som själva ansvarar för att rekrytera medlemmar och ny personal. För att grupperna ska bli mer unika, ha ett eget tema och för att medlemmarna ska känna tillhörighet kommer varje Nation vara kopplad till ett geografiskt område i Sverige, t.ex. Norrland, Sydsverige etc.
Nationerna ansvarar själva för kommunikation med sina medlemmar och styr upp aktiviteter för dem enligt behag. Priset för medlemskap i en Nation bör bestämmas av NF och ska vara samma för alla Nationer.

Eftersom skötandet av “huset” är ganska omgripande och ett eget område kommer en egen styrelse att sköta detta. Denna styrelse kallas Nationernas Hus styrelse.

NH-styrelsen och Nationerna är medlemmar i Nationernas Förbund och äger en röst var på det övergripande mötet som kallas Presidie.

Resultat

Resultatet blev en fullt fungerande pub på Campus.

13 Nationer skapades:

  • Finlands nation Umeå – Uumajan Suomalainen Osakunta
  • Finlandssvenska nationen
  • Gästrike Hälsinge Dala nation
  • Jämtlands nation
  • Skånes nation
  • Stockholms nation
  • Sydswaenska nationen
  • Wermland-Dalslands nation
  • Wästgöta Bohus nation
  • Yttre rymdens nation
  • Ångermanlands nation
  • Övre Norrlands nation

Notera: Yttre Rymdens Nation är inte medlem i Nationernas Förbund. Grundarna blev inspirerade av Nationernas sammanhållning och kulturella aktiviteter och startade därför YRN.

Varje Nation har hundratals medlemmar och för medlemsavgifterna styr Nationerna upp aktiviteter som innebandy, sittningar, filmvisning och gratis medlemslunch. Några av Nationerna har även en egen medlemstidning som trycks upp flera gånger per år.

Diskussion

Att engagera studenter med hjälp av deras egna intresseområden (sport och fest) är ett riktigt bra koncept för att locka in dem i föreningar.
Att ha en förening för nästan alla geografiska områden i Sverige gör att nya medlemmar kan känna tillhörighet och kan ge mer kraft för kulturella aktiviteter än annars.
En plats i Sverige som tema är tidlöst och kan fungera i tiotals eller till och med hundratalas år in i framtiden.

—– Okey, här slutar “rapporten”. —–

Det var faktiskt såhär det började. Eller åtminstone väldigt likt.

Jag var med när Nationerna hade massor av medlemmar och inte hade problem alls att skaffa personal till NH. Jag vet att det fungerade, för jag såg det framför mina egna ögon. Alla brann för och var stolt över sin Nation, i någon grad iallafall.
De som brann mest för Nationen blev Qurator. När Quratorn suttit ett år var det vanligt att denne slutade och satte sig i Nationernas Förbunds styrelse. På den nivån kunde han/hon bidra med sina erfarenheter från Nationslivet och samtidigt hjälpa Nationerna ännu längre framåt.

Jag tänkte här knyta ihop säcken men först ett konkret exempel.

Enligt modellen jag beskrivit kan vi berätta en liten saga om studenten Kalle. Kalle är från Jämtland och gillar löpning. En onsdag träffar han en representant från Jämtlands Nation i Lindellhallen i Samhällsvetarhuset. Representanten kommer från grannstaden till Kalles hemstad, vilket båda tycker är kul. Kalle går med i Nationen, kanske finns det fler trevliga personer hemifrån att träffa. Två plus är också att man kommer in gratis på Nationernas Hus, samt att Nationen ordnar innebandy på Ålidhem.
Kalle spelar innebandy med Nationerna en kväll. De har turnering, Jämtlands mot Övre Norrland. Kalle kämpar hårt och bidrar till Jämtlands vinst. Jippi! Kalle blir vän med fler från Jämtlands och bestämmer att de ska gå på sittning med Nationen någon gång framöver, som han också går på.
Senare blir Kalle med i styrelsen och styr upp regelbundla löpningsrundor med Nationen där han träffar ännu fler kompisar. Kalle jobbar också några pass på Nationernas Hus, för att hjälpa Nationen men mest för att socialisera med sina Jämtlandskompisar.

En fråga… Var passar NH-kort in någonstans med ovanstående resonemang? Personligen tror jag att det skulle leda till färre medlemmar i Nationerna => färre Nationer => nedläggning.

Tack på förhand för kommentarer.

EDIT: Här är några rader jag ville få med från facebook:

[…] Bra inlägg, allihopa. Jag håller med er alla på något plan. Men vi måste komma ihåg att vi alla är NH-arbetare och Nationsmedlemmar… Samtidigt. Det är iallafall så det var tänkt från början. Eller; det var så när NH gick som bäst. Att vi separerat till NH och Nationer är något vi borde lära oss av med…

Nationerna sliter med att rekrytera medlemmar, och har glömt bort att det är via NH man bygger upp bästa teamkänslan inom Nationen och rekryterar flest medlemmar.

Icke-nationsmedlemmar jobbar på NH och försöker hitta stammisar och ny personal, fast inte genom Nationerna och Nationsmedlemskap. Jag kan tänka mig att det också är väldigt slitsamt.

SSN har visat med sitt stora antal medlemmar att rekrytering på NH är riktigt framgångsrikt.

Alla Nationer har visat att Nationsmedlemskap genererar stammisar. Hur många “Nationare” har inte varit på NH minst ett tiotal gånger?

Det optimala vore om vi alla började jobba likadant, med NH-jobb, rekrytering och PR. Samt slutade prata om oss som två parter.

//Steffe

EDIT2:

jag är helt övertygad om att för att kunna driva en studentpub på campus med ideell personal, så _måste_ man ha en organisation i ryggen som medlemmarna står bakom och stödjer
en studentpub är ingen gemensam nämnare, men däremot en kår, sektion eller en nation

– Anonym

Blockschema.se – soon at version 2.0

The Swedish academic education planner is soon at version 2.0. I just wanted to sneak out some information about what I am doing. I guess that’s what my blog is about!


NOTE: The schedule in the image above is only for a local demo. It is not public.

PROBLEM: Planning an academic education is hard. Especially when there are too many possibilities to shape the education as you like. At the same time as you pick courses that look fun, you have to keep track on how many credits you get within the set of categories in your exam.

SOLUTION: An open site that stores course information and can build block schedules for students.

The problem is for sure only existing in few of the engineering programs at Umeå universitet, but we will for sure find out when the site is released. If the need is not that big, the site can still be used by students and teachers that wants to build the actual schedules and/or get some education outline.

The first version of the site went not so well, it’s full of bugs and is hardly usable. Therefore, we decided to rebuild it from scratch, using pure object oriented programming and HTML5. I believe that this, together with strict error testing and documentation, solved our problems.

Blockschema.se 2.0 has got the following features:

  • Create any number of private block schedules
  • Add any course at any academic education (in Sweden)
  • Add course occasions for each course
  • Connect student email address to account – increase privileges to edit e.g. education info, program info etc.
  • Compare any block schedule to any exam
  • Public commenting on courses, educations etc
  • Uploading of files to courses
  • Public forum, one forum for each Course and one for each education
  • RSS feed/email notifications for listening to course updates etc

Lycka till, höstens Nationer!

Till hösten kommer det hända en massa saker på Nationernas Hus och inom Nationslivet. Ett par nedlagda nationer kommer startas upp och barlagen på NH kommer inte längre vara barlag – en grupp människor som jobbar på NH kommer istället att vara representanter för en Nation.

Som gamling (sedan 2006) tänkte jag bidra med några tips till de nya Nationerna, men även de nationer som funnits sen tidigare kan läsa och dra nytta av detta.

Satsa på mångfald!

Början av hösten är ALLTID den tiden då Nationerna rekryterar flest medlemmar. Satsa på fester och event som alla kan vara med på och som inte kostar så mycket för den enskilda medlemmen. Det är viktigare att dra med folk i början än att få in pengar till kassan. Att be medlemmarna ta med sina vänner (som inte är medlemmar) är också väldigt effektiv rekrytering.

Våga synas!

Målet med höstens början är att lära alla nyblivna studenter vad en Nation är för något – oavsett om de går med i Nationen eller ej. Var påhittig och ta vara på alla möjligheter att synas inför “nollorna”. Delta i nollningsevent, sätt upp affischer eller bjud på kaffe i nåt fik!

Ditt liv är ett Nationsevent!

Okej, det var lite överdrivet. Men kanske du inser en dag att de flesta du umgåtts med under studietiden och gjort de konstigaste sakerna med har träffat dig genom Nationen. Så har det varit för mig iallafall, utan tvekan. Satsa därför på Nationslivet. Gör din hemmafest till ett Nationsevent. Vill du börja träna – ta tag i Nationssporten. Vill du se en film, skriv i medlemsmailet att Nationen går på bio.

Ha koll på vad en Nation har rätt till!

Behövs pengar eller PR-material, gå till Nationernas Förbund (Presidiemötet). Affischer kan du trycka upp själv helt gratis via Umeå Studentkår – fråga NF om vår kod till färgkopiatorn.
Varje 1Q ska ha en nyckel till NH – hör med NH-styret. Kan vara riktigt nice med nyckel om man vill ha spel/filmkväll för Nationen.

Håll på traditionerna!

Det viktigaste en Nation har är dess traditioner. Nu har Nationerna i Umeå bara funnits i ~20 år men ändå. Alla Nationer har nåt de står för, och ofta ett event som varje styrelsemedlem vet att det SKA hända någon gång under året. Släpp inte det som finns utan uppmuntra hellre. En nystartad Nation kan hämta inspiration i Bunkern bland gamla dokument.

Låt inte tekniken sinka er – dra nytta av den istället!

Vi vet alla att det är krångligt med protokoll och dagordningar, att renskriva anteckningar och så vidare. Och sen ska ju allt sparas nånstans där framtida styrelser kan läsa det. Ack, ack, vad detta är jobbigt. Eller?
GH-Dala har under flera år använt Google Docs för att hantera alla dokument (tack till Ola Andersson som införde detta). Idag har åtminstone en i styrelsen med sig bärbar dator, skriver protokollet direkt in i ett Google-Dokument som automatiskt sparas och finns tillgängligt för alla i styrelsen (och framtida styrelser) via nätet. Byt till idag om ni vill spara tid och slippa krångel i styrelsearbetet.
Ett annat tips är WordPress för Android eller WordPress för iOS om ni har en WordPress-webbplats. Ta ett foto med mobilen då ni är ute och härjar på ett Nationsevent, tryck “Dela” och sedan kan du ladda upp fotot till webbsidan. Kan inte bli mycket smidigare.

Du ska lämna över imorgon!

Nej – det stämmer ju inte, tänker du som sitter i styrelsen. Byte av styrelse sker typ en gång per år så du behöver inte oroa dig ännu. Men om du har samma inställning som rubriken menar så kommer många saker gå mycket smidigare (framför allt själva överlämningen). Att hitta en student som kan fylla upp din post efter dig kan faktiskt ta längre tid än en termin. Granska därför varje ny medlem du rekryterar och ställ dig frågan “Är detta styrelsematerial?”.
Jag går tillbaka till tekniken en sväng. Att lämna över tekniska saker (hemsideansvar, digitalkamera etc) en gång per termin är för det mesta jobbigt. Skippa därför det jobbiga. När styrelsen köper in en kamera – välj den kameran som är lättast att förstå sig på. Ska ni byta webbansvarig – då är det bra om hemsidan är lätt att fixa med (t.ex. WordPress som nästan alla använt förut). Sammanfattat: Försök göra överlämningen till nästa styrelse så enkel som möjligt, oavsett vad det handlar om.

Ha nu en askul höst,
önskar en gammal Nationsräv

Nedläggning av Nationernas Hus…

Ja, så är det… Om inte trenden bryts. Du som jobbar på NH tänker säkert inte så mycket på Nationerna, du vet att de finns, men till vilken nytta? Vad har de gjort dig? Jag kan meddela att de få Nationsmänniskor som finns kvar gör så gott de kan.

Nationerna har det ordentligt svårt nu när de förlorat en av de viktigaste medlen mot framgång… Nämligen DIG. Du. Och de flesta andra arbetarna på NH.

Bilden nedan visar antalet Nationer sedan 1995.

Jag vill utan tvekan påstå att graferna för intäkterna på NH, antalet stammisar och antalet arbetare följer samma trend.

Jag vet inte hur det är med er, men jag tycker inte detta ser särskilt ljust ut för Nationerna. När jag säger att

I Nationernas Förbunds stadgar står det att organisationen måste läggas ner vid ett nationsantal lägre än 3

blir det inte särskilt mycket bättre. Det du som arbetare tänker då är:

Det gör väl inget om Nationerna och Nationernas Förbund lägger ner? De existerar ju knappt ändå.

Faktum är att det gör det. Inga Nationer –> Inget NF –> Ingen ekonomi då det ledande organet lägger ner –> Inget NH.

Nationerna tappar medlemmar och NH har det trögt med personalrekrytering. De senaste åren har trenden gått åt samma håll, och det är dags att agera innan allt måste lägga ner. “Planeringsmötet för nationernas framtid” som hölls förra veckan är ett tecken på att något måste ändras. Linköpings Nationer har hamnat i en liknande situation. Läs denna PowerPoint för mer info om detta, det står en del intressanta saker om Umeå i den också.

Jag har hört ett rykte om att en nyfiken student frågat personalen på Nationernas Hus om hur man blir Nationsmedlem; svaret blev “ingen aning”. Var är vi på väg egentligen?

Mitt ändringsförslag är enkelt. Gör alla bargrupper till Nationer eller utskott till Nationer, det vinner alla parter på.

  • “Nationernas Hus” gör skäl för sitt namn
  • Fler Nationsmedlemmar ger fler stamkunder på NH
  • Gemensam PR, nationerna har större anledning att berätta om NH för medlemmarna och vice versa
  • Gemensamt ansikte utåt – bra för alla organisationer
  • Jobba ihop i barlag ger stark “laganda” – något som nationerna tappat på senare tid (?)
  • Mer balanserad arbetsfördelning – NH-styret tar endast hand om huset som det var menat (?)
  • Extra arbetsstyrka från Nationsmedlemmarna
  • Fler som “ramlar” från nationerna till barlagen och vice versa
  • NH behöver Nationerna – utan dem måste NH lägga ner enligt stadgarna.
  • Nationerna behöver NH – för att rekrytera medlemmar, göra PR, samt att ha en naturlig plats att vara på för aktiviteter
  • Utan Nationer blir NH en vanlig pub där endast kårmedlemmar kommer in… Hörde jag kårhus?
  • Lagandan finns redan i teamen – “SÅS!!!” eller “Nacho” – de hade kunnat varit högrekryterande Nationer med säkert hundratals medlemmar.
  • Barlagen (nationerna) har egen kassa och egna aktiviteter. Viljan och kraften att styra upp aktiviteter finns redan i teamen – pulkaracet och forsränningen är tydliga tecken på detta.

För ett antal år sedan drevs NH av Nationerna. Merparten av alla som jobbade på NH var aktiva medlemmar i någon Nation. Antalet Nationer höll sig över 10 (idag har vi 3), medlemsantalet var högt med stor andel aktiva medlemmar.

Varje Nation hade en eller flera “klubbansvariga” som såg till att en del av medlemmarna gick och jobbade på nationens pass. Under dessa pass hade arbetarna respektive nations tröja på sig, gjorde PR för nationen och lärde känna varandra på samma gång för att bilda en stark laganda.

Pengarna som man fick i dricks gick till nationskassan och kunde någon annan gång läggas på nationsaktiviteter och PR. Eftersom en Nation har en egen ekonomiansvarig, ekonomi och representant på Presidiemötet så kunde man enkelt också söka pengar från Nationernas Förbund om det skulle behövas.

NH-styrelsen hade en uppgift, att sköta “huset”. Nationerna skötte personalrekrytering och så vidare genom sina aktiviteter. Det gjorde förmodligen arbetsbelastningen mer balanserad. Ordet “Personalvård”, som det så fint kallas idag, fanns inte förr då Nationerna var barlagen och hade egna uppstyrda aktiviteter.

Eftersom Nationen hade en stor grupp sociala människor, nationsmedlemmar, som helt frivilligt ville jobba på NH för det sociala var det inga problem att skaffa en arbetsstyrka för kvällen. Såg man att någon jobbade för mycket försökte man få nya Nationsmedlemmar, som det fanns gott om, att jobba.

Under denna tid gjorde varje Nation PR för både Nationernas Hus och Nationen själv, eftersom det i stort sett var samma sak. Medlemmar som gick med i Nationen hade stor sannolikhet att jobba ett pass på NH och en person som ramlade in och jobbade ett pass på NH hade en stor sannolikhet att bli Nationsmedlem. “Nationernas Hus” var ett självklart uttryck.

Du som vill veta mer om hur Nationerna fungerade förut kan t.ex. läsa GHaDden, tidningen som GH-Dala Nation gav ut förr. Många av numren finns på Internet; se dokumentsidan på GHD’s hemsida.

De senaste åren har fler och fler blivit NH-arbetare utan aktiv koppling till Nationerna. Faktum är att

Aktiva Nationsmedlemmar är idag en minoritet på NH.

NH och Nationerna gör PR för sig vilket kostar mer pengar och ger sämre resultat. Ett gemensamt ansikte skulle ge bättre PR.
Bargrupperna som jobbar och känner att de vill göra saker tillsammans får det svårt eftersom pengarna för ändamålet ligger hos NF. Bargrupperna har ingen naturlig plats i strukturen och får det därför svårt. För att de ska kunna söka pengar till sina aktiviteter måste de gå via NH-styrelsen som sedan går till Presidiemötet. Det kanske känns bekant att bargrupperna inte har rösträtt på Presidiemötena. Det hade varit mer naturligt om Bargruppen hade varit en Nation, då hade de kunnat gå direkt till Presidiet och NF.

Vems fel det var att det blivit såhär? Båda parter har bidragit på något sätt. Nationerna vill koncentrera sig mer på sitt och NH på sitt, det är inte så konstigt att vi glidit isär. En bidragande faktor är kanske att NF/NH inte har någon självklar ideologi (kanske den står i stadgarna, men vem har koll då?). Det som spelar roll är dock resultatet – som vi måste bättra.

Som gamling är det lätt att säga att “det var bättre förr”. Jag hoppas dock att NF, NH och arbetarna förstår vad jag menar och inser att samarbete är (den enda?) vägen till en lyckad fortsättning i vår organisation. Jag hoppas också att de inser möjligheterna i att ha ett Nationsdrivet NH.

Det jag är rädd för är generationsskiftet. När jag och de få andra som tycker som jag försvinner – vem kommer då propsa på Nationernas återkomst? Ingen. Framtiden för Nationerna kommer att styras av den nya generationen som för nuvarande jobbar på NH.

Anledningen varför jag skriver detta är att jag har en väldigt stark kärlek till Nationerna. Nationerna var en språngbräda ut i det sociala studentlivet. Med Nationerna har jag rest till platser jag aldrig skulle ha rest till annars. Jag skulle för tusan inte vara ihop med min nuvarande flickvän om inte det hade varit för Nationerna. Om Nationerna skulle läggas ner idag skulle jag gråta en skvätt inombords. Faktum är att jag redan gör det…

Nationernas hur är inte Nationernas längre.

Checklista för att vända trenden:

  • Låt varje barlag ansluta sig till (som klubbutskott) eller starta upp en en egen Nation.
  • Låt peppade folk även utanför NH starta upp Nationer.
  • Rekrytera en skara medlemmar.
  • Ta medlemspengarna och sjujäkla kul tillsammans med Era medlemmar.

Redan efter en termin kommer skillnaden att synas – mer intäkter på NH och fler som jobbar. Stadgar finns sedan tidigare så nästan inget pappersarbete behövs. NF ger nya Nationer 4.000 kronor i startkapital så det är bara att köra igång.

Varför jag inte gör det själv? JAG GÖR DET REDAN MEN INGEN FATTAR POÄNGEN. Har redan gått till NF med förslaget men självklart vill de lyssna på alla parter, och den “största parten” är ju NH – som varken vet hur nationer funkar eller har tid att engagera sig.

Sist – men inte minst – definitionen för en Nation. Följande text är en fri sammanslagning av text från Finlandssvenska Nationens hemsida och GH-Dalas.

En Nation är en religiöst och politiskt obunden idéell studentförening. Syftet är att knyta samman och skapa nätverk mellan studenter över fakultetsgränserna. Nationerna driver dessutom Nationernas Hus på campus. Du går med i en nation för att lära känna nya människor, sporta, ha roligt och/eller för att gå in gratis på NH.
Alla nationer har anknytning till en viss del av Sverige och anpassar en del av sina aktiviteter därefter. Skånes Nation har till exempel gåsamiddag, GH-Dala har Brända Bockens Gasque. Många nationer samarbetar för att få så trevliga tillställningar som möjligt samt bjuder ofta in varandra till olika evenemang.

Jag minns den dagen jag själv blev rekryterad till GHD. Jag träffade Björn Wegner (som var helt främmande för mig just då) i närheten av fontänen på Campus. Han tyckte jag skulle gå med i Nationen eftersom jag kom från Hälsingland och kanske kunde träffa någon hemifrån i och med nationsaktiviteterna. Argumentet att man fick gratis inträde på NH gjorde saken klar.
Efter denna dag var Nationen iallafall vad jag gjorde på fritiden efter studierna var klara för dagen. Oftast iallafall. En vanlig vecka kunde bestå av innebandy, syjunta, onsdagsbuffé, möte, jobb på NH samt någon fest. Allt ordnades av Nationerna såklart.

Ge gärna kommentarer – kommentarer på facebook ger spridning av informationen och kommentarer i fältet här nedan gör informationen mer samlad. Skriv därför helst på båda ställena.

Och kom på planeringsmötet om du tyckte detta inlägg var intressant! Tisdagen den 3:e maj klockan 17 på NH.

Tack för mig.